Het belang van een beheerder brandmeldinstallatie Beheerder brandmeldinstallatie

Om te voldoen aan de wettelijke regelgeving rondom brandveiligheid is het van belang een beheerder aan te stellen voor uw brandmeldinstallatie. Simpel gezegd: iemand die verantwoordelijk is voor het beheer van de brandmeldinstallatie. Daarnaast geeft het de organisatie een veilig gevoel wanneer er iemand zorg draagt voor de brandveiligheid van uw pand.

Taken van een beheerder brandmeldinstallatie
De taken van een beheerder brandmeldinstallatie dienen goed te worden uitgevoerd. Zo is de beheerder BMI verantwoordelijk voor de periodieke controle van de brandmeldinstallatie en is hij of zij verantwoordelijk voor het voorkomen van valse alarmmeldingen. Ook is de beheerder verplicht om het logboek goed bij te houden. Daarnaast onderhoudt de beheerder het contact met het erkende branddetectiebedrijf en de onderhoudsdeskundige (klik hier voor jaarlijks onderhoud aan uw brandmeldinstallatie). Tenslotte dient een beheerder brandmeldinstallatie altijd in het bezit te zijn van het beheerder brandmeldinstallatie certificaat. Hij of zij dient hiervoor de cursus beheerder brandmeldinstallatie te volgen. Dit kan al voor € 195,- door middel van een E-Learning.

Meld u nu aan voor de E-Learning! 

Uitbesteden van beheerder brandmeldinstallatie
Ook is het mogelijk om het beheer van uw brandmeldinstallatie uit te besteden bij ons. U kunt hier uw kostprijs berekenen en ons een vrijblijvende aanvraag versturen. Dus wanneer u geen erkende beheerder van uw brandmeldinstallatie in dienst heeft dan raden wij u sterk aan om dit uit te besteden. U zet anders namelijk de veiligheid van uw personeel op het spel en daarnaast riskeert u een hoge boete bij een mogelijke inval van de brandweer. Wij hebben genoeg gecertificeerde beheerders in dienst die het beheer aan uw brandmeldinstallatie graag willen uitvoeren en u hoeft zich er geen zorgen meer over te maken.

Maandelijkse controle door een beheerder brandmeldinstallatie
De beheerder brandmeldinstallatie heeft maandelijkse taken om het beheer van uw brandmeldinstallatie te waarborgen. Dit bestaat uit de volgende werkzaamheden:

  • De doormelding wordt gecontroleerd en er wordt bekeken of storingen goed worden ontvangen.
  • Er vindt een visuele controle van de brandmeldinstallatie, brandmelders, nevenpanelen, brandweerpanelen en LED plaats.
  • Er wordt een automatische melder en een handbrandmelder getest op ontvangst.
  • Het beheren en invullen van het logboek na een controle.

 De 4- en 8 maandelijkse controle
Na respectievelijk 4 en 8 maanden zijn er een aantal extra werkzaamheden voor de beheerder van de brandmeldinstallatie, namelijk:

  • Er wordt gecheckt of de meldfunctie van de meldergroepen binnenkomen op de brandmeldcentrale en/of het nevenpaneel.
  • Er wordt bekeken of de handbrandmelders op een bereikbare plaats hangen en de werking wordt visueel gecontroleerd.
  • Er wordt bekeken of de automatische melders niet gehinderd worden in hun detectie (door bijvoorbeeld een kast o.i.d.) en de werking wordt visueel gecontroleerd.
  • Wanneer de inrichting van het pand veranderd moet dit door de beheerder brandmeldinstallatie worden opgemerkt. Evenals veranderingen in ruimtegebruik, ventilatie of bouwconstructie.
  • Installatietekeningen, plattegronden en blokschema’s moeten worden getoetst aan de huidige situatie.
  • Het beheren en invullen van het logboek na een controle.

Risico’s van nalatigheid
U wilt toch niet het risico lopen dat uw brandmeldinstallatie regelmatig in vals alarm komt? Dit kost u namelijk behoorlijk wat geld (boetes tussen de € 1.000. en € 1.500.). Ook is het van negatieve invloed op de conditie van uw brandmeldinstallatie en loopt u dus een verhoogd risico op brand en dat is toch niet wat u wilt?! Het toegevoegde waarde van een beheerder BMI kan dus zeker niet onderschat worden!

Neem contact met ons op!
U bent zich nu bewust van de mogelijke gevaren indien er geen gebruik wordt gemaakt van een beheerder brandmeldinstallatie. Neem dus geen enkel risico en doe een aanvraag via het formulier of bel ons voor de mogelijkheden. Wilt u het beheer liever uitbesteden of uw medewerkers juist zelf opleiden tot beheerder brandmeldinstallatie? Wij maken het voor u mogelijk en staan altijd voor u klaar.